Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A kaputechnika jövője: mire számíthatunk 2021-ben?

A kaputechnika jövője: mire számíthatunk 2021-ben?
Automatizált világunkban már teljesen természetes, hogy otthonunkba érkezve nem kell kiszállni az autóból és kézzel kinyitni a garázs-, vagy kertkaput. Elég csupán egyetlen gombnyomás és már gurulhatunk is tovább anélkül, hogy közben megáztunk, vagy feltartottuk volna az utca forgalmát.

Az okostelefonok, okosórák, okos fogkefék korszakát éljük, ezért egyáltalán nem meglepő már az sem, hogy kapunk működése is teljesen automatizált lett. Távvezérlős működtetése amellett, hogy kényelmünket szolgálja, egyben a jövő technológiájával is megismertet minket.

Kihúztad a vasalót? Lekapcsoltad a kávéfőzőt? – Sok háztartásban hangzik el többek között ez a két kérdés is a reggeli rohanás közepette. A XXI. században azonban már nem feltétlenül kell ezek miatt aggódnunk. Az intelligens berendezések beszerzése révén Ön dönti el, hogy hány eszközt kíván távolról működtetni vagy távolról ellenőrizni.

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy egy okosotthon kiépítése nagy pénzügyi befektetést igényel. Ez azonban nem feltétlenül van így. Az első jelentősebb beruházás után – hosszú távon – biztosan megtakaríthatunk néhány forintot a takarékos, intelligens használat segítségével.

A rendszer kialakítása után a redőnyt, kaput, fűtést, kamerákat és egyéb elektronikus eszközöket ma már egyetlen mobilalkalmazással képesek vagyunk vezérelni. Mivel távolról is tudjuk ellenőrizni lakásunk készülékeit már az energiafogyasztás csökkentésével is jelentős összeget spórolhatunk meg hosszú távon.

Ráadásként pedig a bevezetőben már említett biztonsági jellemzőkkel is kalkulálhatunk, mint amilyen az okosotthon kaputechnikája jelentette távoli ellenőrizhetőség, illetve a ki- bekapcsolás lehetősége.

 

Milyen egy okosotthon kaputechnikája?

A hagyományos távirányítós kapunyitókat nem nagyon kell bemutatni, használatuk rendkívül egyszerű: egyetlen gombnyomással vezérelhetjük bejáratunkat. Ráadásul a PROTECO távirányító több gombos, melyek mindegyikéhez külön funkciók társíthatóak (garázskapu, kertkapu stb).  Egy jó kapunyitó rendeltetésszerű használat esetén sem hagy minket cserben és kevés karbantartást igényel.

Az egyszerű kapunyitók mellett ma már jelen vannak a mobiltelefonokról működtethető változatok is. Beüzemelésükhöz egy kis szerkezetre van szükségünk, amit a meglévő kapunyitó berendezés vezérlésébe szerelünk. Így mobil applikációval is nyitható és zárható lesz a kapunk, ráadásul még visszajelzést is kapunk a kapu állapotáról.

Ha ezt beszereztük, egy ingyenes applikáció segítségével mobiltelefonunkról akár több kaput is vezérelhetünk egyszerre. De megoszthatjuk a kapunyitás lehetőségét másokkal is, vagy távolról beengedhetjük a családot, esetleg a kertészt…

Az applikáció Android és iOS operációs rendszerekhez egyaránt letölthető. Nagy előnye, hogy nem szükséges a kapu előtt állnunk annak nyitásakor vagy zárásakor, emellett akár az országhatáron túlról is meggyőződhetünk arról, hogy bezártunk-e otthon mindent.

 

Mivel fognak működni?

Az okoseszközök távoli eléréshez természetesen feltétel az internet, vagy WiFi jelenléte (vagy az alap SMS-be küldhető parancsok), de ez manapság egyre ritkábban okozhat gondot, főleg a mobilinternet mellett. A távirányítót kiváltó alkalmazás használata esetén a telefon Bluetooth jelével nyitható a kapu.

Nagyobb telephelyeken működnek automatikus ki- és beléptetési rendszerek, melyek például videókamerás rendszám leolvasással működtetik a kapukat, sorompókat.

 

Lesz-e még távirányító, vagy okostelefonnal minden megoldható?

Bár okoseszközeink egyre nagyobb teret hódítanak, azért a távirányítóktól sem kell egyelőre búcsút vennünk. Az egyszerű kezelhetőség még mindig a távirányító mellett szól, hiszen egy fix helyen tárolva az autóban, hazaérkezve oda sem kell pislantanunk, csak megnyomjuk a gombot és nyílik a kapu.

Mindez egy telefon menürendszerében keresgélve egyelőre bonyolultabbnak tűnik. Persze, ha a kaputechnika érzékelni fogja telefonunk jelenlétét már a sarkon bekanyarodva, akkor elkezdheti nyitni magától is a kaput, hogy mire megérkezünk, a forgalom feltartása nélkül behajthassunk házunk udvarára.
 
A LIBRA, illetve a LIBRA Plus garázskapu mozgató berendezések felhasználóbarát termékek, és rendeltetésszerű használat mellett csak nagyon csekély karbantartást igényelnek. Nagy előnyük, hogy erőteljes, kompakt méretűek, telepítésük gyors és egyszerű. A kézzel működtetéshez praktikus kioldószerkezettel is el vannak látva.